El turisme s’apodera de la ciutat (i de la Vila de Gràcia)

El turisme s’estén cap a nous espais mentre la ciutat es rendeix als seus peus deixant pas a les onades de turistes. Diuen que és l’única opció contra la crisi, però els beneficis sempre se’ls queden uns pocs. La marca Barcelona competeix en el mercat mundial, convertint la ciutat en mercaderia i els seus espais públics en llocs de consum per visitants.

La Vila de Gràcia s’ha transformat en un nou pol de la marca Barcelona. Escoles de moda, bars, botigues de disseny i luxe ocupen antics tallers i botigues, terrasses de bar conquereixen les places i una ordenança de civisme prohibeix beure i jugar a pilota al carrer. El sector turístic creix ràpidament amb la inauguració d’albergs i hotels, l’augment del nombre de pisos turístics, l’aparició de comerços destinats a les visitants i el tancament d’espais públics com el Parc Güell. A més, noves promocions de luxe i habitacions de lloguer a turistes fan augmentar el preu de l’habitatge.

Mentre la Vila es transforma enfocant-se a uns usos i activitats més rentables, les veïnes queden relegades a un segon pla ja que el seu consum és molt menys lucratiu. L’elitització de la Vila de Gràcia encareix la vida, expulsant les veïnes amb menys recursos, i envaeix l’espai públic transformant-lo i destinant-lo a les visitants.

L’únic que importa a l’ajuntament i als empresaris és la capacitat de màrqueting de Gràcia, basada en una imatge de barri autèntic, amb vida social, al mateix temps que creativa i moderna. I mentre aquesta imatge permeti augmentar els beneficis de les inversores, poc importa que l’arribada del turisme de masses ofegui la vida ciutadana i per tant el seu propi reclam.

No podem permetre que els criteris de rendibilitat del capitalisme s’imposin sobre la vida. Defensarem el dret a viure a Gràcia. Lluitarem per uns espais col•lectius no mercantilitzats, per un habitatge assequible i un comerç de proximitat que ens permetin viure d’una forma menys precària. Denunciarem la construcció de nous hotels i albergs i els nombrosos pisos turístics que fan que Gràcia sigui un nou destí turístic dins de Barcelona.

I treballarem perquè la crisis no sigui una excusa per deixar via lliure al capitalisme, en el seu afany per fer negoci de les nostres vides i costums. Estem convençudes que la solució a l’actual crisis econòmica no vindrà de treballs precaris en el sector turístic, ni d’inversions depredadores en nous macroalbergs com el de Còrsega. Volem un barri que faci front a la crisi de forma solidària, sense vendre’s al millor postor.

Volem un barri que en moments difícils fa pinya i defensa el millor que té: una llarga experiència de solidaritat i suport mutu.

Perquè juntes som més fortes, juntes ho podem tot!

Grup d´HABITATGE I ESPAI PÚBLIC de la ASSEMBLEA DE LA VILA DE GRÀCIA (AVdG)

 

Deixa un comentari