Gràcia lluita per l’educació pública de qualitat

Gràcia lluita per l’educació pública de qualitat

El proper divendres dia 23 mares, pares, veïns, docents, estudiants universitaris i alumnes de les escoles bressol i dels centres de primària i secundària públics del districte farem una concentració lúdica i reivindicativa a la plaça de la Vila de Gràcia, davant la seu del districte. Allà defensarem l’educació pública de qualitat i farem visible el nostre malestar davant les polítiques de retallades i d’austeritat que amenacen la qualitat dels centres públics i provoquen tant de patiment a les famílies i al professorat. Sota el lema “Gràcia lluita per l’educació pública de qualitat”,  denunciarem el malbaratement dels centres públics i les condicions laborals dels docents, la privatització del sector i la paral.lització de la construcció de centres que porten anys sense fer-se. Amb aquesta mobilització -convocada per l’Assemblea Groga i la Coordinadora d’AMPAs de Gràcia, amb el suport de l’Assemblea de la Vila de Gràcia-, ens resistim a que les polítiques socials quedin relegades a un segon pla de cara a les eleccions d’aquest proper diumenge, 25-N.

Què denunciem i exigim

■ Denunciem que el districte de Gràcia està patint les polítiques de l’Ajuntament i els governs català i espanyol encaminades a afavorir el sector privat, com es pot veure en els següents exemples:

1) el consistori ha obert la porta a la gestió privada en les dues escoles bressol municipals que ha impulsat, Enxeneta i Caspolino.

2) les ràtios d’alumnes als centres públics del barri són notablement superiors als centres concertats, sobretot a secundària. En instituts del barri, els grups d’ESO han augmentat de 30 a 35 alumnes, i la ràtio alumnes / professorat ha pujat un 13% des del curs 2008-2009, al temps que reben un 22% d’euros menys per estudiant.

3) es tanquen línies de centres públics, com ha passat a l’institut Bosch i Gimpera de Vallcarca.

4) Aquest any de retallades, en canvi, la inversió en centres privats-concertats ha augmentat un 5%.

■ Denunciem el malbaratament sistemàtic que estan patint els centres i les condicions laborals dels docents, amb la reducció del nombre de mestres, acomiadaments d’interins, retallades salarials i increment de la jornada laboral.


■ Exigim que s’assignin partides pressupostàries per construir l’institut Vallcarca i l’escola Univers, centre que ja porta quatre anys en barracots.

■ Exigim que no es deneguin beques de menjador, transport i material a famílies que ho necessiten, en un moment en el qual el 25% dels nens viuen sota el llindar de la pobresa. Demanem que no minvin aquestes ajudes encaminades a fer possible la igualtat d’oportunitats. I denunciem que aquest curs, els alumnes d’ESO no han pogut demanar la beca per alumnat amb bon rendiment ni tampoc els ajuts per a l’adquisició de llibres i material didàctic complementari i informàtic (el decret no ha aparegut fins el dia 5.11.2012, mentre que l’any passat totes dues convocatòries d’ajuts ja havien aparegut al setembre).

■ Exigim que tornin totes les aules d’acollida que hi havia als centres del barri i que han desaparegut amb les retallades.

■ Exigim que es restitueixin les hores d’atenció als alumnes amb necessitats especials, ja que aquesta retallada està posant en perill el model d’escola inclusiva.

■ Exigim que els substituts arribin als centres el primer dia que el mestre agafi la baixa mèdica, i no passats els primers 10 dies lectius, tal com s’ha decretat. I també exigim que cobrin el 100% del sou.

■ Volem una escola laica, on no es produeixi cap segregació per raons religioses. També exigim que els mestres de religió que hi ha a algunes escoles no fagin altres assignatures, com està passant a alguns centres del barri. Aquest professorat no hauria de substituir, en cap cas, les tasques dels 3.000 docents que aquest any han estat “retallats”, tot i haver 20.000 alumnes més.

■ I exigim que s’aturi la privatització de l’ensenyament públic: aquest any, les escoles bressol han apujat les quotes de forma generalitzada, convertint-les en inassumibles per moltes famílies, i els estudiants universitaris han pagat unes taxes que han augmentat entre un 50 i un 60%. Al mateix temps, els Cicles Formatius de Grau Superior ja no són gratuïts: costen 360 euros l’any.

Deixa un comentari